Formailag tranzitutasok voltak a kicserélt ügynökök

Nyilatkozatot kellett tenniük az orosz-amerikai kémügyben kicserélteknek az osztrák államvédelmi szerveknek arról, hogy önként vesznek részt az akcióban.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államokból kiutasított tíz orosz ügynök és az Oroszországban elfogott négy kém formailag tranzitutasként érkezett a Bécshez közeli schwechati repülőtérre és indult tovább onnan. A kémcsere feltételeként mindannyiuknak nyilatkozatot kellett tenniük a semleges Ausztria államvédelmi hatóságainak, hogy önként cselekszenek, és tilos volt bilincsben átszállítani őket egyik gépről a másikra. A kísérőiknek a fegyvereiket – amennyiben voltak – a repülőgépen kellett hagyniuk.

Az osztrák lapok részletesen, címoldalon számoltak be az ügynökök számát tekintve a hidegháború vége óta példa nélküli, a világsajtóban is élénk érdeklődést kiváltó eseményről.

Az osztrák hatóságok az elmúlt napokban hírzárlatot rendeltek el az eseménnyel kapcsolatban és – az orosz és az amerikai szervekkel ellentétben – hivatalosan nem is erősítették meg a fogolycsere tényét. Nem hivatalos értesülések szerint viszont az Alkotmányvédelmi és Terrorizmus-ellenes Hatóságnál (BVT) úgy látják, hogy sikeresen és zökkenőmentesen hajtottak végre egy fontos feladatot.

Az osztrák főváros semleges területként már a hidegháború alatt is a nyugati és a keleti titkosszolgálatok tevékenységének egyik fő helyszíne volt, noha a kémcseréket jellemzően Berlinben bonyolították le.

Moszkva és Washington kevesebb mint két hét alatt lezárta a botránynak induló kémügyet. A csere keretében Oroszország átadta az Egyesült Államoknak Igor Szutyagint, Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt. Mindannyiukat a nyugati országok javára folytatott kémkedésért ítéltek el Oroszországban. Az Egyesült Államok tíz, Oroszország javára való kémkedésért őrizetbe vett és kiutasított személyt adott át: Vlagyimir Gurijevet, Ligyija Gurijevát, Mihail Kucikot, Natalja Pereverzevát, Andrej Bezrukovot, Jelena Vavilovát, Mihail Vaszenkót, Vicky Pelaezt, Anna Chapmant és Mihail Szemenkót.

Címkék: kém