Törvénygyomlálásra invitálja a brit kormány a választókat

A brit választók külön honlapon tehetnek javaslatatot arra, hogy az előző kormány törvényei közül melyeket kellene megszüntetni.

A “Your freedom” – Az Ön szabadsága – címmel elindított kezdeményezéssel a májusban alakult konzervatív-liberális koalíciós kormány célja az, hogy rendet vágjon az előző, munkáspárti kormány tizenhárom éve alatt meghonosított, a jelenlegi kormány szerint ártatlan állampolgárokból is gyakran bűnözőt kreáló jogszabálytömegben.

A program felelőse Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a Liberális Demokratákat képviseli a koalícióban. Clegg a kezdeményezés csütörtökön indult honlapján – http://yourfreedom.hmg.gov.uk/ – videoüzenetben fordult a választókhoz, kérve őket, hogy tegyék meg javaslataikat az olyan törvények kigyomlálására, amelyek szerintük személyi szabadságukat korlátozzák, felesleges bürokráciára kényszerítik őket vagy üzleti vállalkozásuk működését akadályozzák.

Az új brit kormány a maga részéről már a csütörtökön útjára indított kezdeményezés előtt meghirdette a munkáspárti érában hozott, illetve tervbe vett törvények felülvizsgálatát. Ennek jegyében, első intézkedései között bejelentette például, hogy törli a személyi igazolvány bevezetésének tervét, amely éveken át komoly belpolitikai összecsapások okozója volt.

Ezek között valóban van néhány abszurdnak tetsző, például törvényileg tiltott kormányzati engedély nélkül az Atlanti-óceán több ezer méteres mélységében fekvő, 1912-ben elsüllyedt Titanic belső terében tartózkodni.

Csütörtök estig már 350 állampolgári törvényirtó javaslat jelent meg a kormány által indított honlapon.