Izrael szigorítja a Hamasz-foglyok őrizetét

Az izraeli parlament szerdán törvényt fogadott el előzetes olvasatban a Hamasz iszlamista szervezet őrizetben lévő tagjai fogva tartásának szigorításáról, válaszul Gilád Salit izraeli katona gázai fogva tartásának elhúzódására.

A kneszet egy másik törvénytervezetet is jóváhagyott, amelynek értelmében megfosztják állampolgárságuktól azokat az izraeli arabokat, akiket terrorszervezet javára történő kémkedésben bűnösnek találnak. A két törvényjavaslatot még három olvasatban kell elfogadni a hatályba lépésükhöz.

Az első törvénytervezet célja, benyújtója szerint, hogy visszavonja az Izrael által fogva tartott Hamasz-tagok kedvezményeit, így biztosítva a kormány számára a terrorcsoportokra gyakorolt nyomás lehetőségét annak érdekében, hogy elfogadtassák velük a fogolycserét.

A törvénytervezet értelmében a palesztin foglyok a jövőben csak ügyvédeik látogatását fogadhatják, és csak negyedévente egyszer találkozhatnak a vöröskereszt képviselőivel. A foglyok a jövőben nem folytathatnak a börtönben egyetemi tanulmányokat, nem nézhetnek kábeltelevíziót, nem kaphatnak könyveket vagy újságokat.

Több mint 7000 palesztint – közöttük 270 tizenyolc év alattit –
tartanak fogva izraeli börtönökben a palesztin statisztikai hivatal adatai szerint.

Gázában kiadott közleményében a Hamasz figyelmeztetett, hogy “nem enged a nyomásnak.” A Gázai övezetet ellenőrző iszlamista mozgalom mintegy ezer, Izrael által fogva tartott palesztin, közöttük katonai szárnyának több véres merényletben való részvétellel vádolt vezetői elengedését követeli Gilád Salitért cserébe.

Címkék: külföld