Az áradások ellenére vízhiány van Európában

Az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy megállítsák Európa korlátozott vízkészletének túlzott kiaknázását - áll az Európai Bizottság jelentésében.

Ezt annak ellenére állapítja meg a bizottsági jelentés, hogy 2009-ben a dél-európai országok területén a korábbi éveknél több csapadék hullott.

A dokumentum hangsúlyozza: megfelelő vízárazási politika, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása, víztakarékossági intézkedések sorozata szükséges ahhoz, hogy Európa elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet tudjon biztosítani a felhasználóknak, és eséllyel nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásaival.

A vízigény és a rendelkezésre álló vízmennyiség egyensúlya Európa számos területén kritikusan megbillent. A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek, az éghajlatváltozás pedig várhatóan tovább ront a helyzeten – állapították meg az EU szakemberei.

A jelentés bemutatja, hogy egyes tagállamokban már országos szinten állandósult a vízhiány. A probléma nem csak a mediterrán országokra korlátozódik. A Cseh Köztársaságban vannak olyan területek, ahol gyakori a vízhiány, valamint Franciaország és Belgium is túlzott vízkivételnek kitett vízlelőhelyekről számolt be.

Címkék: vízhiány