Folytatódik a környezeti horror

Egyelőre nem működik az olajfogó kapszula a Mexikói öbölben.

A csaknem 100 tonnás, 12 méter magas, torony alakú betonszerkezetet pénteken eresztették le a tengerfenékre, 1500 méteres mélységbe, hogy megakadályozzák az olajszivárgást, amely miatt naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj kerül a tengerbe a Mexikói-öbölben, 80 kilométernyire a luisianai partoktól a BP által üzemeltetett, áprilisban felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon olajkitermelő platformból.

A nehézségek azután kezdődtek, hogy a szerkezetet elhelyezték a tengerfenéken, a belsejében ugyanis nagy mennyiségű hidrát keletkezett, így a szakembereknek fel kellett emelniük és a szivárgás helye mellé helyezniük. A kristályok gáz és a víz együttes hatására keletkeznek bizonyos nyomás alatt és bizonyos hőmérsékleten.

Az óriás berendezés egyébként úgy működne, mint egy tölcsér: ahelyett, hogy a tengerbe ömlene, a nyersolajat egy csövön át egy tankhajóba szivattyúznák. A szakemberek ily módon a kiömlő olaj legfeljebb 85 százalékának hasznosítására számítanak.

Közben a tisztító hajók folytatják az olaj lefölözését, csakúgy, mint a repülőgépek az olaj bomlását segítő vegyszerek szórását. Több mint 274 kilométeres szakasz védelmét biztosították úszó tömlőkkel.

Az óriás olajfogó elhelyezésének kudarca rossz hír a Mexikói-öböl partvidékén – Texastól Floridáig – élőknek, de a kedvező időjárás miatt a következő napokban az olajfolt várhatóan nem közelíti meg a partot. Louisiana állam lakatlan szigeteit azonban már elérte a nyersolaj. A szövetségi állam kormányzója, Bobby Jindal figyelmeztetett, hogy a mocsaras vidéken sokkal nehezebb lesz az olajmentesítés.