Síron túli üzenet egy terroristától

Az Afganisztánban hét CIA-alkalmazottat halálba küldő jordániai öngyilkos merénylő szent háborúra és mártíromságra buzdító üzenete került elő.
Kapcsolódó cikkek

Az üzenet egy iszlamista szélsőségesek által használt internetes oldalon bukkant fel pénteken. Szerzője Humam Halíl Abu-Mulal al-Balavi, aki kettős ügynökként tevékenykedett, azaz nem csak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek, hanem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek is dolgozott.

A 29 perces felvételen Balavi azt állította, hogy a muzulmán országok “tele vannak zsarnoki vezetőkkel”, akik elijesztik a muszlimokat a dzsihádtól, és azon sajnálkozott, hogy a szent háború sok mohamedán szemében már nem sokkal több, mint egy kaland, “szabadidős tevékenység”.

Balavit a jordániai titkosszolgálat szervezte be. Jó minőségű információkat adott át, s ezzel megalapozta a szavahihetőségét az amerikai hírszerzők körében is, akik robotrepülőgépes támadásokhoz használták az adatait. Tavaly december 30-án azonban pokolgépet vitt magával egy találkozóra, és végrehajtotta a merényletet. A felvétel egy nappal korábban készült.