Távoznak a hívők az osztrák katolikusoktól

Közel másfélszeresére nőtt az osztrák katolikus egyházat elhagyók száma idén a tavaly év eleji adathoz képest - értesült a Die Presse című osztrák napilap.

Március végéig 30 ezren léptek ki az egyházból, 42 százalékkal többen, mint 2009 első három hónapjában – írta a lap csütörtökön nyomtatásba kerülő, az internetes kiadásban már előző nap közzétett cikkében. A Die Presse szerint egyértelműen az idén napvilágra került pedofil, illetve gyermekbántalmazási ügyekkel függ össze a hívők nagyarányú elpártolása.

Az előrejelzések szerint az év végéig 70-80 ezer hívő fordíthat hátat az egyháznak, többen, mint bármikor korábban. Tavaly valamivel több, mint 53 ezerrel csökkent az egyház tagjainak a száma. Akkor egy őskonzervatív lelkész, Gerhard Maria Wagner kijelentéseit és a Szent X. Pius Papi Testvériség nézeteit övező vita ösztönzött sokakat az egyház elhagyására. Már a tavalyi kilépési hullám már is felülmúlta azt a hatást, amit korábbi, hasonló természetű botrányok váltottak ki.

Az első ilyen botrány 1995-ben robbant ki Ausztriában, amikor kiderült, hogy Hans Hermann Groer érsek szexuálisan zaklatott papnövendékeket. Hasonlóképp megrázta a közvéleményt a St. Pölten-i papi szemináriumban 2004-ben kipattant szexbotrány. A 200 éves múltra visszatekintő intézményt bezárták, miután egy hetilap fényképeket közölt papi ruhában csókolózó férfiakról, és kiderült, hogy az intézmény számítógépén pornográf, illetve pedofil képek ezreit tárolták.

Címkék: külföld