Az új ukrán oktatási miniszter távozását követelték tüntetők Lembergben

Tüntetés az ukrán nacionalizmus fellegvárában az oroszbarátnak tartott miniszter ellen.
Kapcsolódó cikkek

Több mint ötezren – főként diákok – tüntettek szerdán Lembergben (Lvivben), az ukrán nacionalizmus fellegvárában az új oktatási miniszter, a túlságosan oroszbarátnak tartott Dmitro Tabacsnik távozását követelve.

“Le Tabacsnikkal!” – skandálta a városközponton átvonuló több ezer egyetemista, kezükben “Ki Tabacsnikkal, ki az árulóval” feliratú táblákkal.

Több nyugat-ukrajnai megye önkormányzata követelte határozatban Tabacsnik menesztését.

Az oktatási miniszter “boszorkányüldözésnek” nevezte a tiltakozásokat, és felszólította a tiltakozókat, tegyenek különbséget az elnökválasztási kampány során tett kijelentései és a kormányban végzett munkája között – írta az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Anna Herman, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerdán úgy vélte, a miniszter jól tenné, ha benyújtaná lemondását. “Ukránellenes kijelentései ingerlik az ukrán lakosság nagy részét” – szögezte le Herman, aki maga is az ország nyugati részéből származik.

A végzettségére nézve történész Tabacsnik egyebek mellett szót emelt az orosz nyelv államnyelvi szintre emelése mellett. Neve több botránnyal kapcsolatban is felmerült, például bizonyos, a lembergi levéltárban őrzött történelmi dokumentumok ellopásával összefüggésben.

Tabacsnik az oroszbarátnak tartott Viktor Janukovics februári elnökválasztási győzelme után lett az új ukrán kormány tagja. Korábban Leonyid Kucsma elnök hivatalát vezette, majd Janukovics első kormányában miniszterelnök-helyettes volt.