Robbantássorozat az iraki választásokon

A bagdadi szavazóhelyiségeknél elkövetett bombamerényleteknek 17 áldozata van – közölték az iraki hatóságok. Az iraki belügyminiszter szerint az öngyilkos merényletek célja a parlamenti választások akadályozása volt.
Kapcsolódó cikkek

Az első támadásban egy Katyusa rakéta csapódott egy szavazóközpont közelében álló embercsoportba, hét ember életét kioltva, a második akcióban pedig egy öngyilkos merénylő a szavazósorban álló katonák közelében robbantotta fel magát, hat embert megölve és 18 embert megsebesítve. A harmadik támadás során egy szavazni készülő rendőr közelében robbantotta fel magát egy terrorista, melynek következtében négy ember meghalt, 14 pedig megsérült.

A vasárnapi parlamenti választások előtt csütörtökön adják le szavazataikat a voksolásokat felügyelő biztonsági erők, illetve azok, akik nem tudnak megjelenni a hétvégi szavazáson. A becslések szerint ma legalább 600 ezer ember járult az urnákhoz, vasárnap pedig 19 millióan szavazhatnak majd.

Amerikai és iraki tisztviselők korábban már figyelmeztettek, hogy a gerillák merényletekkel készülnek megzavarni a voksolást. Szerdán Bakúba városában hajtottak végre támadásokat a szélsőségesek, a merényletekben 32 ember vesztette életét.