Cipővel támadtak a török kormányfőre

Cipővel próbálta megdobni Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt egy kurd férfi hétfőn késő este a dél-spanyolországi Sevillában. A támadó elvétette a dobást, a rendőrség mégis őrizetbe vette.

A spanyol biztonsági szervek közlése szerint a cipős támadás a sevillai városháza előtt történt, ahol Erdogan egy kitüntetést vett át, s az esemény után éppen az autójába készült beszállni.

Az elhajított cipő az autót találta el, és nem a török kormányfőt. A támadó egy 27 éves szíriai kurd fiatalember volt, aki azt kiabálta, “Éljen a szabad Kurdisztán”. A fiatalembernek más okból egyébként is folyamatban van a kiutasítása Spanyolországból.

Több, politikusok vagy diplomaták elleni cipős támadás is történt szerte a világban azóta, hogy egy iraki újságíró 2008 decemberében egy bagdadi sajtótájékoztatón George Bush akkori amerikai elnök felé hajította a lábbelijét. Letartóztatták, és kilenc hónapot töltött börtönben, de azóta is hősnek tekintik őt a muzulmán világban.

Tavaly február elején Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnököt próbálták cipővel megdobni, miközben előadást tartott a Cambridge-i Egyetemen, néhány nappal később pedig Benjámin Daganhoz, Izrael svédországi nagykövetéhez vágtak cipőt, amint a Stockholmi Egyetemen a közelgő izraeli választásokról beszélt.

Címkék: külföld