Sztrájkolnak az EU-alkalmazottak

Fizetésemelést követelve sztrájkot tart csütörtökön Brüsszelben az uniós alkalmazottak nagy része.

Az uniós tagállamok kormányait képviselő Tanács székházában a munkabeszüntetés ellenére meg lehetett kezdeni a tagországok közlekedési minisztereinek esedékes értekezletét, mert a működéshez szükséges minimális szolgáltatásokat az alkalmazottak biztosították.

Az épület bejáratánál a reggeli munkakezdéskor mintegy ötven sztrájkaktivista röplapokat osztogatott, tájékoztatást adva indokaikról.

Miközben a Tanács apparátusában erősen érezhető volt a munkabeszüntetés hatása, az Európai Unió többi intézményeit – Bizottság, Parlament – mindez nem érintette. A mintegy 40 ezer uniós alkalmazott közül 3500-an dolgoznak a Tanácsnál.

Az alkalmazottak azt követelik, hogy hagyják jóvá korábban kilátásba helyezett, de az EU-tagállamok egy része által most megkérdőjelezett, 3,7 százalékos jövő évi béremelésüket.

A vonakodó tagországok arra hivatkoznak, hogy otthon megszorító intézkedésekre van szükség a gazdasági válság miatt, mindenkinek áldozatokat kell hoznia, és ez alól a brüsszeli uniós gépezet alkalmazottai sem vonhatják ki magukat.

Címkék: külföld