Ukrajnában tüdőpestisre gyanakodtak

Keleti szomszédunknál hetvenre emelkedett a fertőzés következtében elhunytak száma, legtöbben Lemberg (Lviv) megyében haltak meg a két hete kezdődött járványban. Egyes vélekedések szerint a kór nem is influenza, hanem tüdőpestis.

A főként Ukrajna nyugati megyéiben terjedő heveny légúti fertőzés, továbbá a szezonális és az új típusú influenza szövődményei Lemberg (Lviv) megyében 30, Ternopil megyében 16, Ivano-Frankivszk megyében 12, Csernyivci megyében öt, Voliny, Rivne és Kárpátalja megyékben két-két Hmelnickij megyében pedig egy emberéletet követeltek.

Ukrajna 26 régiója közül a hétfői állapotok szerint csak Luhanszk megyében nem regisztráltak heveny légúti fertőzéses vagy influenzás tünetekkel járó megbetegedést – adta hírül a lembergi (lvivi) zik.com.ua internetes hírportál az ukrán egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai alapján.

Pestisről beszélt az ellenzék

A gyorsan terjedő járványos megbetegedések és az általuk okozott halálesetek kapcsán Ukrajnában különféle híresztelések terjednek a médiumokban az emberek szervezetét megtámadó valamiféle titokzatos vírusról.

A múlt héten, még a járványhelyzet hivatalos bejelentése előtt olyan rémhírek is lábra kaptak, amelyek szerint a nyugat-ukrajnai megyékben tulajdonképpen tüdőpestis okozza a járványos megbetegedéseket, csak a pánik kitörésétől tartó hatóságok – így a szóbeszéd – ezt titkolják a lakosság elől. Egy múlt pénteki televíziós vitaműsorban az ellenzéki Régiók Pártjának egyik parlamenti képviselője azt állította, hogy nem influenza-, hanem tüdőpestis-járvány tombol Nyugat-Ukrajnában.

A miniszter cáfol

A ilyen és ehhez hasonló híreszteléseket hétfőn határozottan cáfolt Olekszandr Bilovol, Ukrajna tiszti főorvosa, aki az egyik hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: “szó sem lehet semmiféle pestisről, minden olyan nyilatkozat, amely szerint Ukrajnában valamilyen pestises megbetegedés lenne, teljességgel valótlan”.

A híresztelés hátterében egyébként az áll, hogy Ternopilban, ahol az influenzajárvány kezdődött, a helyi hulladéklerakóból hetekig nem szállították el a szemetet, és a városban elszaporodtak a patkányok. Bilovol szerint ennek semmi köze nincs az influenzajárvány kitöréséhez.

Címkék: külföld