Két héten belül jöhet Fico

Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. Bajnai Gordon és Robert Fico Budapesten fog tárgyalni, az még azonban kérdés, hogy a nyelvtörvény, illetve Sólyom László „kitiltása” a napirendi pontok között lesz-e.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kifejtette: tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel, és két héten belül megszervezik a találkozót.

“Egy sor konkrét lépésről megállapodtunk, ezek közül az egyik, amely igen látványos, egy találkozó a két miniszterelnök (Bajnai Gordon és Robert Fico) között, amelyre két héten belül sor kerül” – mondta.

Hozzátette, tájékoztatta a magyar külügyminisztert a szlovák “nyelvtörvény gyakorlatba való átültetésével kapcsolatos lépésekről, amelyek azt bizonyítják és azt biztosítják, hogy ez egy olyan törvény, amely semmiképpen nem csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait”.

Értelmetlen lenne a találkozó bizonyos témák nélkül

Balázs Péter a külügyi és határon túli magyarok bizottságának rendkívüli, zárt ülése után hétfőn kijelentette: a kormányfői találkozónak nem lenne értelme, ha a miniszterelnökök nem beszélnének Sólyom László államfő Szlovákiából való kitiltásáról és a szlovák államnyelvtörvényről. Ha fennállnak a szükséges feltételek, a találkozót meg fogják tartani, Magyarországon.

Németh Zsolt, az országgyűlési bizottság fideszes elnöke hozzátette: Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozója nem lehet sikeres, ha úgy tesznek, mintha a szlovák államnyelvtörvény nem a két állam közötti együttműködés legkomolyabb problémáját képezné. A Fidesz szerint akkor is sikeres lehet Bajnai és Fico találkozója, ha a magyar fél rögzíti a nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontját, de közben nem tud hozzájárulni a két ország közötti feszültség enyhüléséhez.

Németh Zsolt hozzátette: minden szélsőséges magyarországi megnyilvánulás a szlovák nacionalizmus malmára hajtja a vizet. Ha magyar állampolgárok Molotov-koktélt helyeznek el Szlovákia külképviselete előtt, azzal a felvidéki magyaroknak ártanak, és a pozsonyi nacionalisták malmára hajtják a vizet. Elítélte, hogy ismeretlenek hétfőn egy “bomba” feliratú csomagot helyeztek el a budapesti Szlovák Kulturális Intézet elé. (A BRFK közölte, hogy sem robbanóanyag, sem robbantásra alkalmas eszköz nem volt a csomagban.)

Nemzetközi színtérre vinnék a problémát

Németh elmondta azt is, hogy az ülésen egyetértettek: elkerülhetetlen a probléma “nemzetköziesítése”, az Európai Unióban eljárásnak kell indulnia Sólyom László kitiltásával és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Balázs Péter és Németh Zsolt kijelentette, sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem vesz részt a nyelvtörvény ellen keddre Dunaszerdahelyre tervezett tüntetésen.

Balázs Péter szerint Magyarország egyet tehet: féken tartja a szélsőségeseket, és elejét veszi annak, hogy Dunaszerdahelyen provokáljanak, eltérítsék a demonstrációt eredeti célkitűzésétől. Németh hozzáfűzte: fel kell szólítani a magyar rendvédelmi szerveket is, hogy akadályozzák meg az esetleges magyarországi provokációkat.

A Nyitra megyei rendőrség szerint egyébként a szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelően felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyre a Kiállunk a jogainkért jelszó jegyében kedd délután kerül sor a helyi labdarúgócsapat stadionjában.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A szlovákiai magyarok szállítását autóbuszokkal az MKP szervezte meg. A rendezők 4-6 ezer emberre számítanak. “Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le” – mondta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

Szlovákia kitart

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn kijelentette: Szlovákia nem hátrál meg az államnyelvtörvény ügyében. “Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve” – mondta, hozzátéve, hogy Fico is ezt az álláspontot fogja képviselni, ha találkozik magyar partnerével. Madaric leszögezte, ilyen (magyar) nyomás mellett semmiféle lényeges változást nem tud elképzelni az államnyelvtörvényben, s újfent azzal vádolta Budapestet, hogy a nyelvtörvény ügyében hazudik és félrevezeti a közvéleményt.

A miniszter szerint a kulturális tárca az év végéig kidolgozza a törvény végrehajtásához szükséges módszertani utasításokat, s addig a jogszabály megsértését nem fogják büntetni, csak figyelmeztetik az érintetteket. A törvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. A büntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.

Peter Weiss szlovák nagykövet budapesti sajtóértekezletén védelmébe vette a nyelvtörvényt, egyebek között azt hangoztatva, hogy a jogszabály kedden életbe lépő módosítása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek szerint összhangban van a nemzetközi normákkal. (Az FN.hu diplomáciai forrásból azonban korábban úgy értesült, hogy Vollebaek álláspontja ennél lényegesen árnyaltabb).

Címkék: külföld