Figyelnek ránk a muszlim szélsőségesek

Hazánk is megtalálható azon a listán, amely az afganisztáni felkelőkkel szimpatizáló szélsőségesek célpontjait tartalmazza, erre enged következtetni az iszlámábádi magyar nagykövetség ellen szerdán megkísérelt merénylet. Az eset miatt nem érdemes kihátrálni az afgán misszióból, ugyanakkor további támadásokra kell felkészülni.

A pakisztáni magyar nagykövetség ellen megkísérelt merénylet ismét felhívta a figyelmet arra, hogy fönt vagyunk azon a listán, amely az afganisztáni felkelőkkel szimpatizáló pakisztániak célpontját tartalmazza – nyilatkozta lapunk kérdésére Tálas Péter biztonságpolitikai elemző.

Lehetett számítani a támadásra

Az ilyen és ehhez hasonló merényletkísérletek benne vannak a pakliban, majdnem mindenki, aki részt vesz a koalíciós erők oldalán folytatott tevékenységben, számíthat ilyen támadásokra. A Magyarországi politikai elit is tisztában volt a veszélyekkel, a januárban elfogadott katonai stratégia például külön felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi kirendeltségeink potenciális támadásoknak lehetnek kitéve – tette hozzá.

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szerdán közölték diplomáciai forrásból, hogy a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelynek öt európai állam – köztük Magyarország iszlámábádi nagykövetsége – és a Dél-afrikai Köztársaság diplomáciai képviselete volt a célpontja. A magyaron kívül a svéd, a norvég, a cseh és az olasz külképviselet ellen terveztek robbantást az idézett források szerint. Kérdésünkre a szóvivői irodán nem kívántak egyebet hozzáfűzni a közleményhez.

forrás:Pakisztán Magyarországi Nagykövetsége

A merényletkísérlet után nem merülhet fel, hogy kivonuljunk Afganisztánból, ha így tennénk, annak igencsak rossz üzenete lenne a radikális erők felé, ráadásul NATO-vállalásunk is kötelez – hívja fel a figyelmet Tálas Péter. Más országok (pl: Spanyolország) esetében sem elsősorban merényletkísérlet vagy emberveszteség miatt került sor a kivonulásra, sokkal inkább belpolitikai feszültségekről volt szó, amelyeknek következtében már nem volt tovább tartható az afganisztáni jelenlét – tette hozzá.

Sokan attól tartanak, hogy az al-Kaida egységei a pakisztáni hadsereg bázisaira behatolva megpróbálhatnak atomfegyvert, vagy legalábbis atomfegyverhez szükséges hasadóanyagot szerezni. Tálas Péter szerint habár a pakisztáni hadseregen, vagy akár a titkosszolgálaton belül is vannak, akik szimpatizálnak a szélsőséges elemekkel, ez nem feltétlenül jelenti, hogy fegyvereket játszanának át a szélsőségesek kezére. Sokkal inkább információátadásról és kiképzésről lehet szó. Ráadásul a pakisztáni kormány elemi érdeke, hogy a tömegpusztító fegyverek ne kerüljenek terroristák kezébe, a fegyvereket ugyanis feltételezhetően nem az Egyesült Államok, hanem elsősorban a pakisztáni kormányzat ellen vetnék be – hívja fel a figyelmet Tálas Péter.

Gyenge pakisztáni kormány

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy az iszlamábadi kormány csak az ország egy része felett képes hatalmat gyakorolni, Pakisztán többi része az al-Kaida és a talibán ellenőrzése alatt áll – emlékeztet Nógrádi György biztonságpolitikai elemző. Körülbelül másfél éve az amerikai stratégia arra irányul, hogy a tálibokat és az al-Kaidát megpróbálja egymás ellen uszítani. A cél, hogy az al-Kaidával, amely egyébként is kezd teret veszteni az iszlám világban, leszámoljanak, a tálibokkal pedig kiegyezzenek – fogalmaz a szakértő. A magyar-pakisztáni stratégiai kapcsolatok egyébként rendkívül jók, a pakisztáni hírszerzést (ISI) pedig a világ legjobb titkosszolgálatai között tartják számon. Valószínűleg az ő értesüléseik alapján erősítették meg a magyar nagykövetség védelmét pár héttel a merényletkísérlet előtt – véli Nógrádi.

A szerdán merényletkísérlet áldozatául vált követségek közül Olaszország 2350, Norvégia 485, Csehország 430, Svédország 420, Magyarország 320 katonát állomásoztat Afganisztánban. Dél-Afrika nem vezényelt katonákat az ázsiai országba.

A több mint 8000 fős magyar szárazföldi erőből mintegy 1000 fő van jelenleg misszióban, arányait tekintve ez az egyik legmagasabb a NATO-n belül.

Címkék: külföld