Mexikóban már hanyatlóban a vírus

Mexikóban már hanyatlóban a H1N1 vírusos influenzajárvány, amely José Ángel Cordova mexikói egészségügyi miniszter szerint túljutott az április 23-28. közötti csúcspontján.

Cordova helyi idő szerint vasárnap Mexikóvárosban tartott sajtóértekezletén ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy változatlanul szükség van éberségre, még ha csökkenőben is van a járvány, s egyes szakértők feltételezése szerint az új vírus már talán nem is lesz sokkal fenyegetőbb egy szokásos influenzánál.

A latin-amerikai országban öt napig zárva tartottak az iskolák és más közösségi helyek, de vasárnap valamelyest megélénkült az élet a fővárosban, ahol a nyugodtabb légkörben már megjelentek a kerékpározók és a futók is.

Mexikóban eredetileg 176 halálos áldozatról beszéltek a járvány kapcsán, de végül is 19 haláleset tekintetében bizonyosodott be, hogy a H1N1 vírus fertőzött, illetve további 487 ilyen megbetegedést regisztráltak. A fertőzéseket elsősorban a fővárosban és körzetében, illetve a vele szomszédos területeken észlelték, összesen eddig 18-ban.

A 19 halálos áldozat közül 14 nő, hatan-hatan a húszas, illetve a harmincas éveikben jártak.
Az új influenzavírusnak eddig húsz ember esett áldozatul, egy egyesült államokbeli eset kivételével valamennyien Mexikóban haltak meg. Vasárnap azonban Mexikóból sem jelentettek egyelőre újabb haláleseteket.

Címkék: külföld