Megsértette az emberi jogokat a perui exelnök

Huszonötéves szabadságvesztésre ítélte egy limai bíróság Alberto Fujimori volt perui elnököt kedden az emberi jogok megsértése miatt.

Először fordult elő, hogy egy demokratikusan megválasztott egykori latin-amerikai államfőt a saját hazájában elítélnek az emberi jogok megsértéséért.

Fujimori büntetőpere 2007 vége óta tart. Az ország egykori erős emberének keddi ítélethirdetését mintegy kétezer rendőr biztosította a perui rendőrség különleges műveleti igazgatóságának környékén – az eljárás ezen intézményben folyik -, s további mintegy nyolcezret helyeztek készültségbe. Az épülettől néhány száz méterre Fujimori több száz híve gyűlt össze az exelnök lányának felhívására, hogy tüntessenek Fujimori elítélése ellen.

A 25 éves szabadságvesztés kiszabása azt jelenti, hogy a 70 éves Fujimorinak élete hátralévő részét minden bizonnyal rácsok mögött kellene töltenie.

A volt elnököt a háromtagú bírói tanács bűnösnek találta abban, hogy 1990-től 2000-ig tartó elnöksége során elrendelte egy katonai halálbrigád létrehozását. Az osztag 1991-ben és 1992-ben összesen 25 polgári személyt ölt meg. Fujimori akkoriban kíméletlen háborút vívott a Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezettel, s az államhatalom titkos akciókat folytatott a lázadók ellen.

A maoista gerillák legyőzése és a gazdasági zűrzavar felszámolása miatt hazájában egykor igen népszerű Fujimorit 2007 végén már elítélték hatalommal való visszaélés vádjával. Az expolitikusnak korrupciós ügyek miatt még két perben kell bíróság elé állnia.

Címkék: külföld