Depresszióra számít az amerikaiak fele

Az amerikaiak 53 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok gazdaságán az elkövetkező néhány évben a 30-as évekbelihez hasonló depresszió lehet úrrá - derült ki a Rasmussen intézet friss felméréséből.

A telefonos közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt nem tartja valószínűnek.
Miközben 19 százalék szerint a depresszió nagyon valószínű, csak 7 százalék gondolja teljesen valószínűtlennek.

Az amerikaiak véleménye két hónap alatt jelentősen romlott. Január elején még csak a válaszadók 44 százaléka tartott attól, hogy esetleg depresszió közeleg, és 46 százalék utasította el ezt a lehetőséget.

Egy évvel ezelőtt, 2008 márciusában a felnőttek 38 százaléka volt azon a véleményen, hogy az amerikai gazdaság depresszióba kerülhet, 55 százalék ezzel nem értett egyet.
A most készült felmérés szerint a felnőttek 49 százaléka úgy látja, hogy a mai gyerekeknek nehezebb életük lesz, mint szüleiknek volt. Csak 26 százalék optimista e tekintetben.

A Rasmussen szerint leginkább a 30-as éveikben járók aggódnak: 62 százalékuk tartja úgy, hogy súlyos pangás várható. A 65 év felettieknek ezzel szemben csak 47 százaléka borúlátó.

Egy kapcsolódó felmérés szerint az amerikaiaknak csak 45 százaléka véli úgy, hogy ma bárki, aki dolgozni szeretne, talál munkát magának.

Címkék: külföld