A Hamasz is védi a szudáni elnököt

Kartúmba érkezett pénteken az iráni parlamenti elnök a Hamasz küldöttségével, illetve más palesztin fegyveres szervezetek képviselőivel együtt, hogy támogatásukról biztosítsák a körözött szudáni elnököt.

Ali Laridzsáni a szudáni fővárosba érkezve “sértésnek” nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsát Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök ellen.

Besír ellen a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt adott ki elfogatóparancsot szerdán az ICC. A nyugat-szudáni térségben dúló polgárháborúnak az ENSZ adatai szerint mostanáig 300 ezer, a szudáni hatóságok szerint tízezer halálos áldozata van, és a harcok miatt 2,7 millióan váltak földönfutóvá.

Laridzsáni azután érkezett Kartúmba, hogy Teheránban gyűlést tartottak iráni tisztségviselők és a Hamász képviselői, illetve támogatói a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet megerősítéséről.

Kartúm belvárosában pénteken Besír több tucat támogatója menetelt. Zászlókat lengettek, és azt kiáltozták, hogy “vérükkel és lelkükkel” kelnek elnökük védelmére.

Címkék: külföld