A Hamasz győzelemnek tartja a tűzszünetet

A Hamasz több mint ötezer híve előtt mondott beszédet pénteken a palesztin szervezet egyik vezetője, győzelemként értékelve az izraeli hadművelet végén született tűzszünetet.

Halíl al-Hajja most első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy tavaly december 27-én Izrael offenzívát indított a Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben.

“Büszkén mondjuk, hogy Gáza megnyerte a háborút, az ellenállás megnyerte a háborút, a Hamász megnyerte a háborút” – mondta a palesztin parlament megrongált épülete előtt.
Izrael 23 nap után, január 18-án leállította a légi és szárazföldi hadműveleteket és tűzszünet lépett életbe. A Hamasz azóta már ismét lőtt ki rakétákat Izraelre.

Eközben a Gázai övezet és Egyiptom határán az egyiptomi biztonsági erők letartóztattak pénteken két palesztin fegyverest, akik éppen egy, az övezetből kivezető illegális alagútból másztak elő. A két palesztin hét társát még keresik az egyiptomi hatóságok. Gyakran számolnak be palesztin csempészalagutak felfedezéséről vagy felszámolásáról az egyiptomi hatóságok, az azonban ritka, hogy feltételezett használóikat el is fogják.

Címkék: külföld