Kennedy kaphatja meg Clinton helyét

Caroline Kennedy, a meggyilkolt John F. Kennedy lánya ülhet Hillary Clinton New York-i szenátori székébe, amikor a volt First Lady Barack Obama januári elnöki beiktatása után az Egyesült Államok külügyminisztere lesz - jelentette az ABC News amerikai hírtelevízió demokrata párti forrásokra hivatkozva.

A tekintélyes csatorna arról számolt be, hogy David Paterson, New York állam demokrata párti kormányzója felvette a kapcsolatot e témában Caroline Kennedyvel és az 51 éves ügyvéd fontolóra vette a felkérést.

Paterson tiszte ugyanis kinevezni Hillary Clinton szenátusi utódát, akinek 2010-ben részt kell vennie egy különleges választáson, és ha ott nyer, a 2012-ben esedékes törvényhozási választásokig övé a szenátori szék.

Egyelőre cáfolnak

Paterson szóvivője ugyanakkor cáfolta a híresztelést, hangsúlyozva, hogy a kormányzó egyelőre egyik potenciális jelölttel sem vette fel a kapcsolatot, azt azonban elismerte, hogy New York állam első emberét már több önjelölt megkörnyékezte.

Erről Cockfield szóvivő közleményében leszögezte: a választással kapcsolatos beszélgetések magánjellegűek és a kormányzó semmilyen találgatást nem fog kommentálni, amíg döntése meg nem születik.

JFK lányát érdekelné a dolog

Caroline Kennedy szenátori jövőjéről írt a The Washington Post online kiadása egyik blogjában, mely szerint a néhai elnök egyetlen életben lévő gyermekét “valóban érdekli a szenátus”, de a szerzője hozzátette: Paterson “kiszámíthatatlan” hírében áll. A blog írója azt is tudni véli, hogy Caroline azután vette fontolóra a szenátusi szerepvállalást, hogy nagybátyját, Edward Kennedyt a közelmúltban agydaganattal operálták.

A Kennedy-lány Barack Obama kampánystábjában dolgozott, miután az illinoisi szenátor lett a demokrata párt elnökjelöltje. Ő maga nem nyilatkozott az ügyről, egy magát megnevezni nem kívánó demokrata párti vezető viszont a The Wall Street Journal internetes változatának blogjában elárulta: szívesen vállalná a tisztséget.

Robert Kennedy is pályázna

Ugyanakkor a Fox News tv-csatorna azt jelentette, hogy Hillary Clinton tisztségére pályázik unokabátyja, Robert Kennedy jr., a szintén meggyilkolt egykori igazságügy-miniszter fia is, aki viszont az AP-nek úgy nyilatkozott: az egész Kennedy-klán Caroline mögött áll. “Tudom, hogy érdekli. Sok időt töltött el életéből azzal, hogy egyensúlyba hozza közszolgálatot a családi kötelezettségekkel. Most azonban már felnőttek a gyermekei, és kész nagyobb színpadra lépni” – mondta Robert Kennedy jr. Caroline-ról.

Az ABC mindazonáltal azt is tudni véli, hogy Caroline Kennedy-nak számos vetélytársa van. Közülük a legnagyobbnak Andrew Cuomo, New York állam igazságügy-minisztere tűnik.

Címkék: külföld