Oroszok lőttek a lengyel elnökre?

A dél-oszétiai biztonsági erők lövéseket adtak le a levegőbe, amikor a grúz és a lengyel államfő gépkocsioszlopa vasárnap megközelítette a Grúziához tartozó szakadár terület határát. Emiatt a konvoj visszafordult Tbiliszibe - közölte egy szemtanú.

A grúz elnöki hivatal szóvivője – aki nem volt ott a helyszínen – közölte, hogy a szakadár terület határát őrző orosz katonák adták le a lövéseket. Miheil Szaakasvili grúz és Lech Kaczynski lengyel elnök „éppen egy ellenőrzőpontot látogatott meg Ahalgori város közelében, amikor az oroszok elkezdtek lőni” – közölte a grúz elnöki szóvivő. „Az elnökök azonnal elhagyták a helyszínt. Nem érte őket bántódás”. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a lövésekkel a konvojt vették-e célba – tette hozzá.

Testőrök gyűrűjében az elnöki autó (MTI)

Egy szemtanú, aki az elnöki menetben utazott, elmondta, hogy az ellenőrzőpontnál szolgálatot teljesítő, egyenruhás déloszétok figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, amikor a konvoj 30 méterre megközelítette Grúzia és Dél-Oszétia tényleges határát. Davit Bakradze grúz parlamenti elnök Tbilisziben arról tájékozatta az újságírókat, hogy az elnököket szállító konvojra lövéseket adtak le az ahalgori körzetből, amelyet a déloszét erők és az orosz csapatok ellenőriznek. Szaakasvili és Kaczynski elnök a kaszpszki körzetben tartózkodott éppen, amelyet a grúz fél ellenőriz – mondta.

Az augusztusi grúz-orosz háború alatt és után a kaszpszki körzetben kapott átmeneti menedéket azoknak a lakosoknak egy része, akik Chinvaliból, Dél-Oszétia fővárosából menekültek Grúziába. Az elnökök a menekülteknél tett látogatást követően az adminisztratív határnál kialakult helyzettel és a grúz rendőrség tevékenységével kívántak volna megismerkedni – mondta a parlamenti elnök. A moszkvai katonai vezetés visszautasította Tbiliszi vádját. Orosz katonáknak nem volt közük az incidenshez – szögezték le.

A déloszét védelmi minisztérium szóvivője pedig azt mondta: a grúz fél vádja szándékosan félrevezető. Kaczynski a rózsás forradalom ötödik évfordulójára utazott Grúziába. A Grúziának Dél-Oszétiával, illetve a másik grúziai szakadár területtel, Abháziával közös tényleges határa mentén húzódó ütközőövezetben – amelyben az Európai Uniónak több mint kétszáz megfigyelője teljesít szolgálatot – mindennaposak a lövöldözések és a robbantások.

Címkék: külföld