Húsz évre ítéltek egy mianmari bloggert

Húsz évi börtönre ítéltek Mianmarban egy ismert ellenzéki bloggert, akit januárban a katonai junta elleni nagy tüntetések után tartóztattak le - közölte kedden a miamnari ellenzék egyik szóvivője.

A 28 éves Naj Fon Lattot, aki kapcsolatban állt az Aung Szan Szu Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párttal, a tömörülés négy tagjával és egy költővel együtt ítélték súlyos börtönbüntetésre. Naj Fonn Latt blogjának fórumában elsősorban a mianmari élet mindennapjainak nehézségeiről, köztük az áramellátás akadozásáról és az árak emelkedéséről indított vitákat.

Szav Vai költő két évi börtönt kapott az állam lejáratása címén egy verséért, amelyben utalást tett a junta vezetőjére, Than Sve tábornokra. Arról nem érkezett jelentés, hogy a négy NLD-tagot milyen váddal ítélték el.

Mint a szóvivő elmondta, a mianmari igazságszolgáltatás igyekszik minél gyorsabban lefolytatni az ellenzéki aktivisták elleni büntetőeljárásokat és az ügyvédeknek nem hagynak elég időt a védelem előkészítésére.

A Burma Media Association (BMA) mianmari sajtószervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi központú sajtójogvédő szervezet egyaránt elítélte Naj Fon Lat bebörtönzését, és szolidaritásra szólította fel a világ bloggereit. Ugyancsak elítélték Szav Vai bebörtönzését és az írótársadalomhoz fordultak, hogy mentsék meg társukat.

Az Amnesty International szerint Mianmarban több mint 2000 embert tartanak börtönben politikai meggyőződéséért.

Címkék: külföld