Kadhafi sok fegyvert akar, olcsón

Mind a nyugati államok, mind a volt szovjet tagköztársaságok szeretnének fegyvert eladni Líbiának, így az észak-afrikai ország várhatóan a legelőnyösebb üzletet választhatja majd - mondta Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön Kijevben.

Líbia arra törekszik, hogy minél több modern fegyvert szerezzen be a lehető legjobb áron – hangsúlyozta Kadhafi, kiemelve, hogy ukrán fegyverek is szóba jöhetnek. “Még nem döntöttük el, hogy nyugat- vagy kelet-európai országgal kötünk üzletet, (…) Nagy-Britanniával, Olaszországgal és Franciaországgal is folytatunk tárgyalásokat” – mondta Kadhafi az ukrán fővárosban tett látogatását lezáró sajtótájékoztatóján.

Kadhafi kitért az amerikai elnökválasztásra is, és kijelentette: Barack Obama győzelme az egykori fekete rabszolgák győzelmét jelenti a fehérek felett. Hozzátette ugyanakkor, hogy aggódik a megválasztott elnök biztonsága miatt, és attól tart, hogy Obamának esetleg kisebbrendűségi komplexusa lesz majd a fehérekkel szemben.

A líbiai vezető csütörtökön fejezte be háromnapos ukrajnai látogatását, amelynek során találkozott Viktor Juscsenko ukrán elnökkel és Julija Timosenko kormányfővel is. Kadhafi előtte Oroszországban és Fehéroroszországban folytatott tárgyalásokat.

Címkék: külföld