Elítélték bin Laden propaganda-szakértőjét

Életfogytiglanra ítélte egy amerikai különleges katonai esküdtszék hétfőn a guantánamói támaszponton az al-Kaida terrorszervezet propaganda-szakértőjének tartott Ali Hamza al-Bahlult - közölte egy pentagoni szóvivő.

A kilenctagú esküdtszék Bahlult 35 vádpontban találta bűnösnek, így összeesküvésben, emberölésre való felszólításban és a terrorizmusnak nyújtott anyagi támogatásban. Az 39 éves jemeni férfi korábban fogadkozott: az al-Kaida soha nem szünteti be az Amerika elleni harcot. Az amerikai haderő nem közölte, hogy az elítélt hol tölti le a büntetését.

Bahlul az első foglyok között érkezett Guantánamóra 2002-ben. Az ügyészek szerint a férfi a kihallgatáskor bevallotta, hogy propaganda videókat készített, amelyekben az Egyesült Államok elleni merényletekre ösztönzött, és elintézte, hogy Mohamed Atta, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik öngyilkos merénylője hűségesküt tegyen Oszama bin Ladennek.

Ez volt a második per, amelyet különleges katonai esküdtszék előtt tartottak egy guantánamói fogoly ügyében a második világháború óta. Augusztus elején az esküdtszék Szalím Ahmed Hamdant, Oszama bin Laden nemzetközi terrorista vezér egykori sofőrjét ítélte 5 és fél évi börtönbüntetésre. Az eljárást mind a védelem ügyvédei, mind emberijog-védő szervezek bírálták.

Címkék: külföld