Kalózok raboltak el egy görög hajót

Fegyveres kalózok kerítettek hatalmukba egy vegyszereket szállító görög tartályhajót Szomália partjainak közelében - közölte Malajzia tengerhajózási hivatalának illetékese szombaton.

A görög hajón 20 főnyi legénység tartózkodik. A rajtaütés színhelye az Ádeni-öböl volt, a szomáliai kalózok kedvelt tartózkodási helye.

A rajtaütéssel 69-re emelkedett az afrikai ország partjai mentén az idei évben végrehajtott kalóztámadások száma.

A tengeri rablóknak 27 hajót sikerült megszállniuk, közülük tizenegy – összesen több, mint 200 fős legénységgel – jelenleg is a hatalmukban van. Elengedésükért több millió dollár váltságdíjat követelnek.

Eközben Irán eleget tett szomáliai kalózok anyagi követelésének, hogy elérje egy nyáron elfoglalt kereskedelmi hajójának az elengedését. A teheráni rádió az állami hajózási vállalat igazgatóját, Mohamed Hoszein Dazsmart idézte, aki értésre adta: Irán kénytelen volt váltságdíjat fizetni, hogy elérje a hajó és a 29 főnyi legénység szabadon engedését.

A hatóságok annak ellenére szánták rá magukat erre a lépésre, hogy sokan attól tartanak: egy ilyen lépés negatív precedenst teremthet a kalózokkal folyó huzavonában. Az Iran Dianat nevű hajó júliusban került a szomáliai kalózok hatalmába.

Címkék: külföld