Pszichiáterek vizsgálják az amstetteni rém áldozatát

Pszichiátriai szakértői vizsgálatnak vetik alá Elisabeth Fritzlt, az amstetteni rém áldozatát, akit az apja huszonnégy éven át, házuk pincéjébe zárva, vérfertőző nemi kapcsolatra kényszerített.

A News osztrák hírmagazin tudomása szerint az eljárás célja, hogy megállapítsák, nem szenvedett-e el a ma már 42 éves nő olyan tartós lelki bántalmakat a hosszú fogságban, amelyek egész életére káros következményekkel járhatnak. Amennyiben igen, az ügyben illetékes ügyészség a szakértői vélemény fényében súlyosbíthatja az elkövető, a 73 éves Joseph Fritzl ellen emelendő vádat.

Fritzlt a jelenlegi állás szerint személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Ezekért a vádakért legföljebb tizenöt évi börtönbüntetés róható ki rá. Ha az ügyészség a nemi erőszakot kiegészíti súlyos és tartós következmények okozásával is, a büntetés mértéke máris húsz évre nő.

Elisabethet egyébként a St. Pölten-i ügyészség a nyár folyamán többször is meghallgatta, részletek azonban nem kerültek nyilvánosságra. A tanúmeghallgatások folytatódnak, ám az ügyészség szóvivője nem volt hajlandó felfedni, vajon a többi áldozat olyan állapotban van-e, hogy képesek nyilatkozatot tenni. Az “amstetteni rém” elleni tárgyalás valószínűleg az ősszel kezdődik meg.

Címkék: külföld