Ötmillió dollárt kapott Karadzic leleplezője

A pénzt július 23-án, két nappal a volt boszniai szerb vezető letartóztatásának hivatalos dátuma után fizette ki a Reward for Justice (Jutalom az igazságért) nevű amerikai kormányzati program.

Ötmillió dollárt kapott az Egyesült Államoktól az az ember, aki elárulta, hol és hogyan bujkál Radovan Karadzic – állította a Press című belgrádi újság nagyon jól értesült diplomáciai körökre hivatkozva. A washingtoni külügyminisztérium által felügyelt szervezet egy a Brit Virgin-szigeteken vezetett bankszámlára küldte a pénzt, s a Press még az utalás számát is közölte.

A Reward for Justice-t 1984-ben hozták létre, és internetes honlapjának állítása szerint az amerikai kormányzat egyik legértékesebb eszköze a nemzetközi terrorizmus ellen vívott harcban. Körözési listáján jelenleg 37 terrorista, 11 egykori iraki vezető, s két, a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett szerb háborús bűnös – Ratko Mladic és Goran Hadzic – szerepel.

A program több mint 50 embernek 77 millió dollárt fizetett ki eddig olyan információkért, amelyek nemzetközi terrorista támadások megakadályozását tették lehetővé, illetve segítették ilyen jellegű korábbi támadások elkövetőinek felelősségre vonását.

Címkék: külföld