Bush “a szabadság üzenetét” vinné Pekingbe

Az amerikai elnök azt ígérte az őt felkereső kínai disszidenseknek, hogy elviszi "a szabadság üzenetét" Pekingbe, amikor augusztusban elmegy az olimpiai játékokra.

“Bush elnök a fehér házi rezidenciáján találkozott öt kínai szabadságharcossal, és elmondta nekik, hogy nyugtalanítja őt az emberi jogok helyzete Kínában. Az elnök biztosította őket, hogy elviszi a szabadság üzenetét, amikor Pekingbe megy a játékokra, ugyanúgy, ahogy rendszeresen hangsúlyozza ezt a kérdést, amikor kínai vezetőkkel találkozik” – hangoztatta nyilatkozatában Dana Perino szóvivő.

Az elnök – nyilvánvalóan azzal a szándékkal is, hogy felkeltse a kínai kormány figyelmét – pekingi útja előtt fogadta Harry Wu, Wei Jingsheng, Rebiya Kadeer, Sasha Gong és Bob Fu Amerikában élő kínai másként gondolkodókat – közölte szóvivője, aki szerint vendégei “üdvözölték az elnök szilárd elkötelezettségét az emberi jogok és a vallásszabadság védelme mellett”.

Bush tiszteletét tette kedden nemzetbiztonsági főtanácsadója, Stephen Hadley és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter washingtoni megbeszélésén is. A találkozón “sok sikert kívánt az olimpiai játékokhoz”.

Az amerikai elnök a tervek szerint ott lesz a pekingi olimpiai játékok augusztus 8-i megnyitó ünnepségén és csak 11-én tér vissza Washingtonba. A megnyitóra szóló meghívást Bush az amerikai bojkottfelhívások és a márciusi tibeti zavargások kínai leverése kapcsán Pekinget ért vádak ellenére is elfogadta.

Címkék: külföld