Egy héten belül kiegyezhet az erdélyi magyarság

Egy hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy egyezség szülessen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között egy jövendő választási együttműködésről - derült ki szombaton Markó Béla és Tőkés László Bálványosfürdőn lezajlott újabb találkozóján.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a tárgyalások után a sajtó képviselőinek elmondta: az RMDSZ július 26-ig vár választ az MPP-től a “belső koalícióra” vonatkozó ajánlatára. Ezt a javaslatot Markó Béla már július 5-én előterjesztette az RMDSZ és az MPP között közvetíteni akaró Tőkés Lászlónak. A mostani találkozón még konkrétabb formában fogalmazta meg azt.

Ennek értelmében az RMDSZ az őszi parlamenti választások előtt szenátusi és képviselőházi jelöltlistáin bejutó helyeket biztosít az MPP-nek, mégpedig a legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények arányában (azaz 85:15 arányban).

Választási együttműködésről egyeztetnek

Az RMDSZ listáin ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatják önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhetik a majdani frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhetnek. Kivételt képeznének azonban azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé.

A választási együttműködés kiterjeszthető az európai parlamenti választásokra és az államelnök-választásra is – hangsúlyozta Markó Béla, jelezve, hogy a következő, 2012-ben esedékes önkormányzati választásokon a két szervezet indulhat majd külön listákon, és utána már az akkor létrejövő arányoknak megfelelően alakítják együttműködésüket.

Tőkésnek tetszik a javaslat

Tőkés László méltányosnak, reális alapokon álló javaslatnak nevezte ezt. Leszögezte, hogy “kellemesen csalódott” az RMDSZ magatartásával kapcsolatban, mert az utóbbi napokban “lehűlést” vélt érezni a szövetség részéről a megegyezési készséget illetően.

Emlékeztetett azonban, hogy egyelőre a két fél álláspontja szöges ellentétben áll egymással, hiszen az MPP választási koalíciót tart csupán lehetségesnek, olyat, amelyben mindkét szervezet egyenrangú félként venne részt.

Markó szerint az RMDSZ a helyhatósági választások eredményei alapján egyedül is képes lenne bejutni a parlamentbe, az erősebb magyar képviselet érdekében azonban kész az együttműködésre.

Tőkés László megígérte: mindet megtesz, hogy közelítse egymáshoz az álláspontokat, mert szerinte az egyezség szükségszerű.

Címkék: külföld