Nyilvántartásba veszik az illegális szükségtelepek lakóit Rómában

A vöröskereszt felügyelete alatt megkezdődött Rómában a bevándorolt romák által létrehozott illegális telepek lakóinak nyilvántartásba vétele.

“Önkéntes alapon történik a nyilvántartásba vétel, senkit sem kényszerítünk rá” – mondta Fernando Capuano, a vöröskereszt római szervezetének elnöke. “Az egész akció humanitárius kezdeményezés, senkit sem akarunk büntetni vele” – tette hozzá Massimo Barra, az Olasz Vöröskereszt elnöke, hangsúlyozva, hogy a vöröskereszt közben adatokat gyűjt az alkalmi telepeken élő romák egészségi állapotáról is.

Ujjlenyomatot nem vesznek a táborok lakóitól, holott korábban kilátásba helyezte ezt Gianni Alemanno, az olasz főváros polgármestere. Csak akkor alkalmazzák ezt a vitatott eljárást, ha nincs más lehetőség a személyazonosság megállapítására, például ha a szükségtáborok valamely lakójának nincs semmiféle, személyazonosságot igazoló okirata.

Roberto Maroni belügyminiszter azzal indokolta korábban ezt az intézkedéssorozatot, hogy a bűnözés, főként az utcai bűnözés megfékezéséhez szükséges. Másfelől az is célja a regisztrációnak, hogy fellelhetők és kiutasíthatók legyenek az illegális bevándorlók – mondta többször is Maroni.

További cél a belügyminiszter szerint, hogy a hatóságok javíthassák a szükségtáborok jogszerűen Olaszországban tartózkodó lakóinak életkörülményeit. Mintegy 700 ilyen szükségtábor van Olaszországban, többségük Rómában, Milánóban és Nápolyban. Ezek általában nélkülözik az elemi higiéniai, egészségügyi feltételeket.

Címkék: külföld