Bosznia elindult az EU felé

Az Európai Unió tárgyalásokat kezdett hétfőn Boszniával arról, hogy a balkáni ország polgárai vízum nélkül utazhassanak az EU-országokba. Ezzel a balkáni állam megtenné az első lépést az uniós tagság felé.

Boszniának – közölte Brüsszelben Jacques Barrot, az EU igazságügyi biztosa – ehhez be kell vezetnie a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevelet, valamint fokoznia kell az illegális migráció, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet.

Barrot újságírók előtt nem volt hajlandó találgatni, vajon mikorra teljesítheti Bosznia a szükséges feltételeket, csak annyit mondott, hogy reméli, gyorsan.

Olli Rehn bővítési EU-biztos arról számolt be a sajtónak, hogy Bosznia június 16-án az unióval stabilizációs és társulási megállapodást ír alá, ami az EU-csatlakozási folyamat megkezdésének szükséges előfeltétele.

Az egyebek közt kereskedelmi kedvezményeket nyújtó társulási megállapodást – Koszovó kivételével – már az összes többi nyugat-balkáni állam megkötötte az unióval, igaz, a szerb megállapodás életbe lépése nagyban függ majd a választások utáni szerb kormányalakítás kimenetelétől.

A Boszniával kidolgozott szöveg már hetekkel ezelőtt elkészült, és az aláírás csupán azért húzódik júniusig, mert az ezeroldalas dokumentumot nem tudják korábban lefordítani az EU és Bosznia összes hivatalos nyelvére.

Címkék: külföld