Megszülte gyermekét a spanyol védelmi miniszter

Spanyolország első női védelmi minisztere, a 37 éves Carme Chacón egy 2,8 kilogrammos kisfiúnak adott életet. A szülési szabadságra vonuló politikusnőtől férfi helyettese veszi majd át a minisztériumot.

Chacón néhány héttel ezelőtti kinevezését hatalmas érdeklődés övezte. Részben azért, mert a hagyományosan férficentrikus országban most először került nő a hadsereg élére, részben pedig már akkor is előrehaladott terhessége miatt. Fotók sokasága örökítette meg, amint a hatalmas pocakú Chacón kinevezése után fogadta a katonák tisztelgését.

Néhány nappal később pedig – előrehaladott terhessége dacára – csapatlátogatásra utazott Afganisztánba. Igaz, a tízórás repülőútra egy orvoscsoport, köztük egy nőgyógyász is elkísérte a minisztert. A meglepetésszerű afganisztáni úttal a beszámolók szerint a miniszter azokra a bírálatokra is vissza akart vágni, hogy várandóssága gátolni fogja hivatali teendői ellátásában.

Chacón a katonai díszszemlén (fotó: MTI/EPA)

A katalán–andalúz szülőktől származó Chacón katalán szocialistaként került be a márciusban újraválasztott Zapotero kormányfő új kabinetjébe, ami abban is rendkívüli, hogy a 17 miniszterből 9 a nő, és kisebbségbe kerültek a férfiak, ők csak nyolcan vannak.

Címkék: külföld