Sikeres volt a magyarok szereplése Szerbiában

Gémesi Ferenc szerint a Magyar Koalíció politikai céljai a jelek szerint teljesültek, ami visszaigazolja, hogy nem konfrontatív, hanem építkező politikára van szükség.

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint mind köztársasági, mind tartományi, mind pedig helyi szinten jobb eredményt értek el a magyarok a szerbiai választáson, mint a korábbi választások idején.

A belgrádi parlamentben legalább eggyel több magyar képviselő lesz, mint eddig. Hozzátette, tendenciaszerűen megállapítható, hogy a Magyar Koalíció listája több szavazatot kapott tartományi és a helyi szinten, mint országosan.

Örül az Európa-pártiak sikerének

A szakállamtitkár hangsúlyozta, önmagában is nagyon kedvező, hogy az Európa-párti erők, amelyhez a magyarok is tartoznak, jó eredménnyel zártak a választásokon. Az majd a koalíciós tárgyalásokon dől el, hogy a Magyar Koalíció milyen politikai szerepben vesz részt ennek az iránynak az erősítésében – tette hozzá Gémesi Ferenc.

Az összes szavazat mintegy 93 százalékos feldolgozottságánál a központi választási bizottság az jelentette, hogy a demokraták szerezték a legtöbb szavazatot a szerbiai parlamenti választáson, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy ők irányíthassák az országot.

A magyarok mellett bosnyákok is bejutottak

A nemzetiségi szempontból korábban sokszínűnek mondható belgrádi parlamentben – a még mindig nem végleges adatok szerint – ezúttal három, a nemzeti kisebbségeket képviselő párt, illetve pártszövetség lesz: a Magyar Koalíció (1,86 százalék és 4 képviselő), a Bosnyák Lista az Európai Szerbiáért nevezetű párttömörülés (0,92 százalék és 2 képviselő), valamint a dél-szerbiai presevói völgyben élő albánok pártja (0,39 százalék és 1 képviselő).

A választás hivatalos végeredményére még várni kell, de az már most is szinte biztos, hogy a huszonkét induló (pártok és pártszövetségek) közül mindössze nyolc kerül be a belgrádi törvényhozásba.

Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője korábban, a szavazatok kis részének feldolgozása után azt mondta, kielégítően szerepelt a szerbiai választásokon a három párt alkotta Magyar Koalíció annak ellenére, hogy a szabadkai helyhatósági választáson nem sikerült elérnie célját, vagyis azt, hogy a városi közgyűlés legnagyobb ereje legyen.

Az előzetes adatok szerint a magyar pártok abszolút többséget szereztek Topolyán és Magyarkanizsán, a legnagyobb frakciójuk lesz a zentai, a kishegyesi és az óbecsei önkormányzatban, s a második legerősebb képviselőcsoportot adják Csókán és Adán.
A vajdasági parlamenti választáson, ahol 60 képviselői helyről listás szavazáson, 60-ról pedig közvetlen, egyéni indulós választáson döntenek, a Magyar Koalíció mintegy 100 ezer szavazatot kapott, és négy biztos képviselői helye van – közölte Pásztor István.

Címkék: külföld