Izrael visszavonult

Az izraeli alakulatok hétfő reggelre visszavonultak a Gázai övezet határára azokból az állásokból, amelyeket a hét végén foglaltak el az övezet északi részén.

Ezt előbb helybeli lakosok közölték tudósítókkal, majd lényegében egy izraeli katonai szóvivő is megerősítette. A hadműveletet befejezték, már csak néhány alakulat maradt az övezet területén. A légierő továbbra is „célzott csapásokkal” fog reagálni az izraeli területeket érő, esetleges újabb rakétatámadásokra – tette hozzá.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz radikális palesztin szervezet azonnal Izrael felett aratott győzelemként könyvelte el a katonák kivonulását. A mozgalom katonai szárnyának szóvivője kijelentette: folytatni fogják a rakétatámadásokat a zsidó állam ellen. Izrael a hét végén nagyszabású offenzívát hajtott végre a területen, hogy véget vessen a zsidó állam déli része ellen intézett palesztin rakétatámadásoknak. A műveletben több mint száz palesztin életét vesztette, helyi források szerint az áldozatok közel fele polgári személy volt, köztük nők és gyerekek.

Hájim Ramón izraeli miniszterelnök-helyettes a katonai rádióban elmondta: a katonai akció a tervek szerint zajlott. „A hadsereg a Hamasz több tucat terroristájával végzett, tehát a műveletnek mindenképp volt elrettentő hatása” – mondta. Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap felfüggesztett minden kapcsolatot a zsidó állammal, az „aránytalan mértékűnek” tartott izraeli akciót számos nemzetközi bírálat érte.

A hadseregnek „egyáltalán nem állt szándékában a Gázai övezetet újra elfoglalni” – mondta Ramón. A politikus sajnálatát fejezte ki az ártatlan palesztin áldozatok miatt, ám alapvetően a térséget irányító Hamászt és a palesztin fegyvereseket tette felelőssé. A katonák kivonulása után hétfő reggel máris újabb hat rakétát lőttek ki palesztinok izraeli területre. Az egyik Askelón városába csapódott be, egy házat talált el, egy izraeli nő könnyebben megsebesült.

Címkék: külföld