Csákyt is perli Slota pártja

Csáky szélsőséges és ultranacionalista pártnak nevezte a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS), és Slotáékat tette felelőssé a szlovák politika nacionalizmus irányába fordulásáért. Az SNS ezért pert indít a magyar politikus ellen.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke tavaly Budapesten, a magyar-magyar csúcstalálkozón tette a Slotáék által kifogásolt megjegyzést. Az SNS kedden a parlament mentelmi bizottságában fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, de nem járt sikerrel. „Szégyenteljes, hogy egy képviselő külföldön hazudozik” – mondta Stefan Zelník, az SNS képviselője, aki szerdán már kijelentette: hogy bírósághoz fordulnak Csáky Budapesten elhangzott kijelentése miatt.

A Ján Slota vezette szlovák kormányerő korábban az MKP stratégiai alelnökét, Duray Miklóst jelentette fel egy 2006. nyári, az Info Rádiónak adott interjúja miatt, amelyben fasiszta pártnak nevezte az SNS-t. Az egyik pozsonyi bíróság a napokban született ítéletében egymillió korona pénzbüntetésre és bocsánatkérésre kötelezte Durayt.

Egy szlovák folyóirat véleménye szerint botrányos, hogy a bíróság valakinek a politikai meggyőződését büntethetőnek találta. A Tyzden című szlovák hetilap legújabb számában Stefan Hríb figyelemre méltónak nevezte, hogy míg Slota ormótlan magyarellenes kirohanásait szabadon kimondott véleménynek minősítve nem büntetik, addig Durayt súlyos pénzbüntetésre ítélik.

Címkék: külföld