Választójogi reformmal túrnák ki Berlusconit

Az egyeztetéseket követően az olasz elnöknek döntenie kell, előrehozott választásokat tart, vagy megbíz valakit a kormányalakítással. Prodi lemondását követően a helyzet kényes: csak törékeny többséget lehetne bármelyik oldalon is összekovácsolni, egy választás pedig szinte biztosan Berlusconi győzelmét hozná.

Korábbi állásfoglalásának megfelelően előre hozott választásokat követelt az olasz kormányválság megoldásaként Silvio Berlusconi volt kormányfő. A Forza Italia vezetője úgy véli, „nincs más megoldás, mint visszatérni az urnákhoz, hogy amilyen gyorsan csak lehet, működőképes kormánya legyen az országnak” – idézi a Giorgio Napolitani államfőtől távozó politikust a Corriere della sera. A „lovag” nyilatkozatában határozottan elutasított mindenfajta trükközést.

Érthető Berlusconi lelkesedése, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a jobboldal a szavazatok 54,5-56, míg a baloldal 44-45 százalékára számíthat előre hozott választások esetén.

Walter Veltroni, Róma főpolgármestere és egyben a legerősebb olasz balközép párt, a Demokrata Párt (PD) vezére ugyanakkor – mint arról a La repubblica is beszámolt – leszögezte: nem akar 2009 előtt parlamenti választásokat.

A PD ugyanakkor választójogi reformot szorgalmaz, annak végrehajtásáig pedig átmeneti kormány létrehozását. Sokan a jelenlegi rendszert teszik felelőssé Olaszország krónikus politikai instabilitásáért, mivel aránytalanul nagy súlyt ad a kis pártoknak az egyes kormánykoalíciókban. Berlusconi ezzel szemben úgy érvelt: Prodi a képviselőházban „világos többséget” tudott szerezni ennek a választási törvénynek a hatálya alatt, és a szenátusban is elnyerte a többségi támogatást, nincs tehát szükség a jogszabály módosítására.

Romano Prodi miniszterelnök azt követően mondott le csütörtökön, hogy elvesztette a bizalmi szavazást a parlament felsőházában, a szenátusban. Prodi azért kényszerült a bizalmi kérdés felvetésére a törvényhozás mindkét házában – az alsóházi szavazást szerdán fölényesen nyerte -, hogy a Demokratikus Unió Európáért (UDEUR) nevű kis katolikus párt kilépett a balközép kormánykoalícióból.

Címkék: külföld