Varsó nemet mond Bushnak

Az új lengyel kormány nem hajlandó addig elfogadni az Egyesült Államok által országa területére tervezett rakétapajzs telepítését, ameddig világossá nem válik, hogy ez milyen kockázatokkal jár – jelentette ki a lengyel külügyminiszter.

Ez egy amerikai, nem pedig egy lengyel projekt – fejtette ki álláspontját a tervvel kapcsolatban a lengyel külügyminiszter a Gazeta Wyborcza című lapnak adott interjúban.

Pontosan szeretnénk tudni, hogy milyen kockázatokat és milyen költségeket ró a radarállomás lengyelországi telepítése – fogalmazott Radek Sikorski külügyminiszter.

Az előző lengyek kormány elviekben támogatta az amerikai radarállomás telepítését, de hivatalos megállapodást nem kötöttek az Egyesült Államokkal – írja a The New York Times.

A lengyel védelmi miniszter a héten Washingtonba utazik és ismertetni fogja a radarállomással kapcsolatos lengyel fenntartásokat. Radek Sikorski szerint fennál annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok a novemberi elnökválasztás után elhanyagolja majd a projektet és Lengyelországnak egyedül kell majd kezelnie a radarállomás által okozott politikai hátrányokkal.

A lengyel kormány ugyanis attól tart, hogy ha enged az Egyesült Államok követelésének a radarállmást illetően, akkor az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatai elmérgesedhetnek.

Varsó azonban nem zárkózik el teljesen a radarállomás telepítésének ötletétől. Nem félünk Irántól, és ha egy olyan erős szövetségesünk, mint az Egyesült Államok felkérést intéz hozzánk, azt nagyon komolyan vesszük – fogalmazott a miniszter.

Címkék: külföld