Jogászok követelik a pakisztáni demokráciát

Újabb tüntetéseket rendeztek ellenzéki jogászok hétfőn Pakisztán több városában, és összetűzésbe keveredtek rendőrökkel, miután a hétvégén az elnök szükségállapotot hirdetett ki, felfüggesztette az alkotmányt, és bejelentette, hogy elhalasztja a januári választásokat.

Mintegy 2000 ellenzéki jogász gyűlt össze hétfőn tüntetésre a lahori felsőbíróság épülete előtt, és összetűzésbe keveredett rendőrökkel, akik gumibottal ütötték őket, könnygázt vetettek be ellenük.

Jogászok két másik városban is rendeztek újabb demonstrációt, a rendkívüli állapot szombat esti bevezetése óta először: az ország gazdasági központjában, Karacsiban, az ottani legfelsőbb bíróság épülete előtt, valamint az Iszlámábádtól 15 kilométerre lévő városban, Ravalpindiben.

Karacsiban Rasid Razvi bíró tájékoztatása szerint több mint száz ügyvédet őrizetbe vettek, Ravalpindiben pedig „kíméletlenül megütöttek” öt ügyvédet, akik a város bírósága előtt kormányellenes jelszavakat skandáltak. „Nem ijedünk meg a letartóztatásokról. Folytatni fogjuk a harcunkat, ahogyan csak tudjuk” – mondta egy karacsi jogász.

A hadsereg főparancsnoka marad

Miután Pervez Musarraf pakisztáni elnök bevezette a rendkívüli állapotot, már nem érvényes az a korábbi ígérete, hogy megválik a hadsereg-főparancsnoki tisztségtől, és civil államfő lesz – jelentette be a tájékoztatási miniszterhelyettes.

A rendőrség hétfőn házi őrizetbe helyezett több bírát, aki megtagadta az engedelmességet, miután az államfő szükségállapotot hirdetett ki – közölték illetékesek és Szabihuddin Ahmed, a dél-pakisztáni Szindh tartomány legfelsőbb bíróságának leváltott vezetője. Iszlámádban is körülvették az éjszaka a legfelsőbb bíróság ellenszegülő tagjainak rezidenciáját, hogy ne mehessenek a bíróságra.


Pakisztáni kommandósok figyelik az országutat Haidarábádban (MTI/EPA)



A jogászok letartóztatása előtt a Dzsamaat-i-Iszlami (JI) ellenzéki iszlám párt közölte, hogy a hatóságok 600-700 szimpatizánsukat őrizetbe vették. A hatóságok előzőleg a rendszer 400-500 politikai ellenlábasát vették őrizetbe „megelőző céllal”.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök cáfolta hétfőn azt a szóbeszédet, amely szerint a rendkívüli állapot bevezetését ellenző beosztottjai házi őrizet alá helyezték volna. „Ez teljes mértékben nevetséges” – mondta Musarraf Iszlámábádban, az elnöki hivatal épületében, ahol külföldi diplomatákat fogadott.

A terror elleni harcra hivatkozott

Pervez Musarraf elnök szombaton rendkívüli állapotot hirdetett Pakisztánban, menesztette a legfelsőbb bíróság elnökét, és leállíttatta a független tévéadók működését. Musarraf ideiglenes hatályú alkotmányt léptetett életbe, gyakorlatilag felülírva – felfüggesztve – az 1973-as alkotmány rendelkezéseit. A vasárnapi sajtójelentésekből ítélve a bírói hatalom nem kívánja alávetni magát az elnök akaratának. A legfelsőbb bíróság 17 bírája közül csak öt volt hajlandó felesküdni az új alkotmányra, míg országszerte a legfőbb bírói testületek 87 tagja közül mindössze 33.

Az államfő azzal magyarázta döntését, hogy az országban súlyos belső konfliktusok alakultak ki, a terrorizmus óriási méreteket öltött, miközben a legfelsőbb bíróság megbénította a kormány működését. A nyolc éve katonai puccsal hatalomra került Musarraf szerint Pakisztán veszélyes helyzetbe került, az iszlám szélsőségesek a kormány hatalmát fenyegették.

A pakisztániak és a külföldi diplomaták többsége azonban azzal hozza kapcsolatba a rendkívüli állapot bevezetését, hogy a legfelsőbb bíróságnak november 12-ig döntenie kell Musarraf néhány héttel ezelőtti újraválasztásának jogszerűségéről, a testülethez pedig több ellenzéki kifogás is érkezett.

Címkék: külföld