Családban marad az argentin elnökség

Bejelentette saját elnökválasztási győzelmét Cristina Fernandez de Kirchner, a távozó argentin államfő felesége.

A dél-amerikai országban vasárnap tartottak elnökválasztást, amelyet követően Cristina Fernandez de Kirchner a főváros, Buenos Aires egyik szállodájában összegyűlt hívei előtt bejelentette, hogy nagyarányú győzelmet aratott a voksoláson.

Az urnáktól távozó választópolgárok kikérdezésén alapuló exit-poll felmérések azt vetítették előre, hogy a jelenleg szenátori tisztséget betöltő first lady a szavazatok 42-46 százalékát megszerezve első fordulós győzelmet aratott. A voksok 15 százalékának feldolgozásán alapuló első hivatalos részeredmények ezt alátámasztották.


Cristina Fernandez de Kirchner az elsõ szabadon választott nõi elnök (MTI/EPA)



Az egyik ellenzéki jelölt, a keresztény-liberális Elisa Carrio miközben elismerte vereségét, közölte, hogy pártja többséget szerzett szinte valamennyi argentin nagyvárosban, többek között a fővárosban, Buenos Airesben is. Hozzátette: abban bíztak, hogy második fordulót kell tartani, amelyben a távozó államfő feleségének már nem lett volna annyi esélye a sikerre.

A balközép irányultságú Cristina Fernandez de Kirchner Argentína első demokratikusan megválasztott női elnöke lehet és decemberben válthatja az államfői tisztségben férjét, a peronista Nestor Kirchnert.

Argentínának már volt női elnöke, Isabel Peron, Juan Peron elnök harmadik feleségének személyében, aki azt követően került az állam élére, hogy férje 1974-ben meghalt. Isabel két évig volt elnök, majd egy katonai puccs végett vetett hatalmának.

Címkék: külföld