Terrortámadást füleltek le Dániában

Pokolgépes merénylet tervezésének gyanújával őrizetbe vettek több embert keddre virradóra Dániában – jelentette be a dán rendőrség hírszerzési részlege (PET).

„A szóban forgó személyeket hosszabb ideje figyeltük, és felmerült ellenük a gyanú, hogy robbanóanyag felhasználásával terrorcselekmény elkövetését tervezik” – olvasható a PET közleményében. A többszörös őrizetbevétel a főváros környékén történt. A hírszerzés nem közölte, hogy hány és milyen állampolgárságú személyről van szó.

A TV2 dán hírtévé jelentette, hogy a rendőrség kordonnal körbevett egy utcát Koppenhága Noerrebro nevű negyedében, ahol sok bevándorló lakik. Helikopterről készített felvételek tanúsága szerint rendőrségi tűzszerészek és igazságügyi szakértők dolgoztak a területen, de nem lehet tudni, hogy ennek van-e köze a letartóztatásokhoz. Egy dán rádió szerint házkutatást tartottak a főváros Ishoej nevű déli részében, ahol szintén sok bevándorló él. A rendőrség nem volt hajlandó kommentálni ezeket az értesüléseket.

Ez már a harmadik akció 2005 óta, amelyben a rendőrség lecsap feltételezett terroristákra. Terrortámadást több évtizede nem követtek el az országban, de a 2005-ös londoni merényletek hatására a hatóságok attól tartanak, hogy a skandináv országot is fenyegeti terrorcselekmény az Irak megszállásában való dán részvétele miatt. Dánia júniusban kivonta 460 fős kontingensét az arab országból, de helyette odaküldött egy kis létszámú légierőszakaszt.

Címkék: külföld