Arab beszéd okozott pánikot egy amerikai gépen

Órákon át vesztegelt felszállás előtt egy amerikai repülőgép a kaliforniai San Diegóban, mert egy utas arab nyelven beszélő és szerinte furcsán viselkedő utasokra panaszkodott.

Az American Airlines 590-es járata Chicagóba repült volna, de még a kifutó pályára érés előtt egy utas, egy gyerekes hölgy le akart szállni. Azt mondta, arabul beszélő utasokra lett figyelmes, akik “furcsán viselkednek”. A 126 utast szállító repülőgép – amelynek eredetileg éjjel 11-kor kellett volna felszállnia – csak másnap hajnalban hagyhatta el San Diegót.


Az előző napi esetről csütörtökön beszámoló MSNBC televízió szerint senkit nem vettek őrizetbe, semmilyen törvényellenes dolog nem történt. Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet azzal kommentálta az esetet, hogy a gépet “a fedélzeten észlelt gyanús tevékenység” miatt kellett visszatartani.


A pilóta azután döntött a felszállás elhalasztásáról, hogy az izgatott nő 4-7 férfira hívta fel a személyzet figyelmét, akik arabul beszéltek, és “furcsán viselkedtek”. A nő követelte, hogy leszállhasson a gépről. Az American Airlines szóvivője annyit közölt, hogy az utasok közötti vita miatt nem szállhatott fel a gép, egyéb részletekkel azonban nem szolgált.


Ahmed Rehab, a chicagói Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának ügyvezetője felháborodásának adott hangot a légitársaság eljárása miatt. Érthetetlennek nevezte, hogy valaki nem azért válik gyanússá, ahogyan viselkedik, hanem mert egy világnyelvet használ. Arról nem szólt a híradás, hogy a nő végül elutazott-e Chicagóba a kora hajnalban felszállt repülőgéppel.

Címkék: külföld