Tiltakozás Sólyom felvidéki látogatása ellen

A hazafias szlovák kulturális intézményhez, a Matica Slovenskához közeli „aláírók" csoportjának tagjai kedden tiltakozásuknak adtak hangot, amiért Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke vasárnap a felvidéki Deákin részt vett és beszédet mondott a falu Szent István-napi emlékünnepén.

A magyar megnyilvánulások ellen másfél évtizede rendszeresen fellépő, magukat nagysurányi aláíróknak nevező személyek szerint az államfő látogatása semmiképpen sem tekinthető magánjellegűnek, Sólyom László jelenlétében a független és önálló Szlovák Köztársaság területén egy idegen állam ünnepét rendezték meg. Ez szerintük megengedhetetlen, ezért tiltakozásukat eljuttatják Sólyom Lászlóhoz is, az esetről pedig tájékoztatni fogják Ivan Gasparovic szlovák államfőt és Ján Kubis külügyminisztert.

A „nagysurányi aláírók” társasága 17 éve, a Matica Slovenská kebelén jött létre, s azóta minden „alkalmat” megragadva hallatja magyarellenes hangját. Az aláírók kedden Révkomáromban találkoztak, ahol a magyar államfő látogatásával kapcsolatos fenti kifogásaikat nyilatkozatba foglalták s ezt – Sólyom Lászlónak címezve – Magyarország pozsonyi nagykövetségéhez is eljuttatták. A hat személy kézjegyével ellátott nyilatkozatban
azt is sérelmezik, hogy az elnök a szlovákiai magyarok nyelvi jogait is védelmébe vette, bár ezeket Szlovákia szerintük maradéktalanul megadja, míg a magyarországi szlovákok nem bírnak ezzel azonos anyanyelvi jogokat.

Váradi Lajos ideiglenes ügyvivő az MTI-nek elmondta: nem szívesen kommentálná a nyilatkozatot, mert nehéz megítélni, hogy Sólyom László Deákin elhangzott beszédének ilyetén való félreértése szándékos-e, vagy véletlen. „Ráadásul tudvalevő, hogy az elnök urat annak a községnek az önkormányzata és római katolikus egyháza hívta meg, amelynek ősi templomában, a falu őslakóinak temetésén első írásos nyelvemlékünket, a Halotti Beszédet és Könyörgést elsőként használták” – mondta az ügyvivő magyar diplomata.

Címkék: külföld