Újabb időhúzás Koszovó ügyében

Új határozati tervet köröztetnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomatái Koszovó ügyében, azt javasolva, hogy még négy hónapot adjanak a szerbek és az albánok tárgyalásainak, s ha akkor sem lesz köztük megállapodás, lépjen életbe automatikusan az Ahtisaari-terv.

Nem valószínű, hogy a javaslat elnyeri Oroszország jóváhagyását, mivel csak a szerbekre, Moszkva szövetségeseire gyakorolna nyomást az engedmények érdekében, mert Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott terve eleve függetlenséget szán a nagyrészt albánok lakta szerbiai tartománynak. Oroszország már kilátásba helyezte, hogy vétóval akadályoz meg minden olyan BT-határozatot, amely nem nyeri el Belgrád jóváhagyását.

Ahtisaari a finn YLE televízióban azt mondta hétfőn, hogy Koszovó a várható orosz vétó ellenére mindenképpen elnyeri a függetlenséget még ebben az évben. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az ENSZ mellőzésével oldaná meg az ügyet.
A közös megállapodás még létrejöhet Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök július 2-re kitűzött kennebunkporti találkozóján.

Koszovóból (Rigómező) a Nyugat 1999-ben katonai erővel űzte ki a szerb hatalmat. A tartomány alapvető történelmi jelentőséggel bír a szerb nemzet kialakulása szempontjából, ezért Belgrád elképzelhetetlennek tartja elszakadását a szerb államtól.

Címkék: külföld