Bulgária beszállna a rakétavédelmi pajzsba

Avajlo Kalfin bolgár védelmi miniszter felszólította a NATO-t: biztosítsa ugyanazt a biztonsági szintet hazájának, mint amilyent azoknak az államoknak, amelyeket az amerikai rakétavédelmi pajzs fog védeni.

A miniszter közölte, hogy a kérdést felvetik George Bush amerikai elnök június 10-11-én esedékes bulgáriai látogatásán.

“Nagyon fontos számunkra a NATO-tagállamok biztonságának oszthatatlansága. Bulgária egyike azon kevés európai uniós és NATO-tagállamnak, amelyet nem véd a tervezett pajzs a hosszú hatótávolságú rakétáktól” – emlékeztetett Kalfin szófiai sajtókonferenciáján. A bolgár miniszter reményét fejezte ki, hogy a rakétavédelem kiépítésének következő szakaszai figyelembe veszik a NATO területének oszthatatlanságát.

Bush elnök a Kapital című bolgár hetilapban szombaton megjelent interjúban úgy vélekedett: felesleges Bulgáriára kiterjeszteni a hosszú hatótávolságú rakétákkal szembeni védőpajzsot, mivel egy esetleges támadást az ország ellen olyan rövidebb hatótávolságú rakétákkal hajtanák végre, amelyekkel szemben a NATO rendelkezik “más technológiákkal”.

Kalfin azt is leszögezte: az amerikai rakétavédelmi terv nem irányulhat Oroszország ellen, sem politikai, sem katonai-stratégiai szempontból.

A 2004 óta NATO-tag Bulgária megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal amerikai katonai bázisok befogadásáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy ezekre irányozza rakétáit az amerikai rakétavédelmi pajzs ellensúlyozására.

Címkék: külföld