Ideiglenes határellenőrzés Németországban

A hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) június elején esedékes csúcstalálkozója idejére ismét bevezetik az ellenőrzést a schengeni övezet németországi határain – jelentette be szerdán a berlini belügyminisztérium.

A heiligendammi konferenciára elrendelt biztonsági óvintézkedések szigorításáról Wolfgang Schäuble belügyminiszter határozott. A most bevezetett biztonsági intézkedések alapján a helyzettől függő ellenőrzéseket végezhetnek a szárazföldi és a tengeri határokon, valamint a repülőtereken, hogy meggátolják az esetleges bűnözők és erőszakos cselekményekre hajlamos személyek beutazását Németországba. Külön figyelmet szentelnek majd a globalizáció erőszaktól sem visszariadó ellenzőinek.

Az általános óvintézkedések szigorításáról szóló bejelentéssel párhuzamosan a német rendőrség nagyszabású razziát tartott az államügyészség megbízásából a G8-csúcs militáns ellenzői körében. A karlsruhei hatóságok közlése szerint 18 név szerint ismert személyt gyanúsítanak azzal, hogy olyan terrorszervezethez tartoznak, amely gyújtópalackos támadásokkal vagy más erőszakos cselekményekkel akarja megzavarni vagy megakadályozni a csúcstalálkozót.

Több mint 900 szövetségi és tartományi rendőr kutatta át militáns szélsőbaloldali csoportok összesen 40 helyiségét – lakásokat és irodákat – több városban, így Berlinben, Hamburgban és Brémában – közölte az államügyészség. Az ügyészség „elektronikus adatokat és bizonyítékot keresett egy G8-csúcs ellen irányuló militáns kampány finanszírozására”. Az ügyészség úgy nyilatkozott, hogy egy bizonyos szerver kiiktatására összpontosítottak, amelyen keresztül számos baloldali csoport és projekt működteti honlapját és levelezési listáját.

Címkék: külföld