Az oroszok ellenőrizhetik a lengyelországi rakétabázist

Az Egyesült Államok kész engedélyezni orosz szakértőknek, hogy ellenőrizzék a majdan várhatóan Lengyelország területére telepítendő rakétavédelmi bázist, így győzve meg Moszkvát: a rendszer nem fenyegeti Oroszország érdekeit – közölte a Varsóban tárgyaló Henry-Obering vezérőrnagy, az amerikai rakétavédelmi ügynökség igazgatója.

Obering, aki szerdán találkozik a lengyel törvényhozás tagjaival, ugyanakkor hangsúlyozta: az orosz ellenőrzés lehetőségéhez természetesen szükséges a lengyel kormány hozzájárulása is.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége ellenzi az amerikai rakétavédelmi tervnek Lengyelországra való kiterjesztését, mert attól félnek, hogy az ország terrorista támadások célpontjává válik.

Az Egyesült Államok tíz elfogó rakétát akar telepíteni Lengyelországba és egy radart a Cseh Köztársaságba 2012-ig, hogy adott esetben megsemmisíthessék az Egyesült Államokat és szövetségeseit fenyegető rakétákat. Oroszország a tervet saját korábbi érdekszférájába való beavatkozásnak tekinti, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy újjáéledhet a hidegháborús fegyverkezési hajsza.

Címkék: külföld