Török katonai akció indult Irakban a kurd szeparatisták ellen

A török hadsereg különleges egységei benyomultak Irak területére, hogy rajtaüssenek törökországi kurd szeparatisták egy táborán – jelentette szerdai számában a Zaman török napilap.

A lap úgy tudja, hogy mintegy negyven kilométer mélyen hatoltak be a török katonák iraki területre. A cikkben az is szerepel, hogy a határ mentén aknamentesítést végeznek későbbi előrenyomulásokra készülve. Más lapok török csapatmozgásokról és lőgyakorlatokról számoltak be az iraki határ térségéből.

Abdullah Gül török külügyminiszter szerdán kijelentette: Törökországnak jogában áll fellépni a kurd gerillák ellen, ha Bagdad nem elég erős ehhez. Törökország azt várja az iraki kormánytól, hogy lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi fegyveres szeparatista szervezet észak-iraki tábora ellen, és az Irakba menekült kurd fegyveresek elleni fellépésre ösztökéli az Egyesült Államokat is annak iraki bevonulása óta. Az utóbbi időben szaporodtak a PKK Irakból kiinduló törökországi erőszakcselekményei.

Olajat öntött a tűzre Maszud Barzaninak, az észak-iraki kurd régió vezetőjének minapi nyilatkozata. Barzani ugyanis egy televíziós interjúban figyelmeztette Törökországot: ne avatkozzon bele az olajban gazdag Kirkuk körüli vitába, máskülönben az észak-iraki kurdok gondoskodnak arról, hogy a törökországi kurd területeken ne legyen nyugalom. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök válaszul figyelmeztette az iraki kurdokat, hogy „nagyon nagy árat” kell fizetniük, ha ellenségeskedést szítanak Törökországgal szemben.

Címkék: külföld