Rábólintott Koszovó az ENSZ-tervre

Elsöprő többséggel elfogadott határozatban támogatásáról biztosította a koszovói parlament csütörtökön Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott tervét, amely nemzetközi felügyelet melletti függetlenséget irányoz elő az albán többségű szerbiai tartománynak.

A 120 fős pristinai törvényhozás 100 támogató és mindössze egyetlen ellenszavazattal fogadta el vonatkozó határozatát; a szavazás eredményét vastapssal fogadták és állva éljenezték a határozat támogatói. A fennmaradó tizenkilenc honatya távol maradt az üléstől.


Üdvözölték a nemzetközi jelenlétet

A koszovói parlament a dokumentumban hangsúlyozta, hogy elfogadja a tartomány államjogi státusának rendezésére hivatott tervet, és ígéretet tett annak maradéktalan végrehajtására. A testület fenntartások nélkül üdvözölte a terv részeként tervezett koszovói nemzetközi katonai és polgári jelenlétet, és elkötelezte magát amellett, hogy feladataik elvégzésig minden lehetséges módon támogatja e missziókat.

Az utalás a terv végrehajtásának felügyeletére hivatott európai uniós vezetésű misszió, illetve a tartományban szolgáló NATO-vezetésű békefenntartók további jelenlétére vonatkozik.


Hamarosan döntenek

Koszovó státusáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt majd, amely kedden kezdte meg a kérdés megvitatását. A tartományt 1999 nyara óta a világszervezet igazgatja, azóta, hogy a NATO jugoszláviai légiháborújával véget vetett a szerb fegyveres erőknek a szakadár albánokkal szembeni fellépésének.

Ahtisaari terve nemzetközi felügyelet mellett megvalósuló függetlenséget javasol Koszovónak, a helyi szerb kisebbségnek pedig kiterjedt önállóságot. A Koszovó lakosságának 90 százalékát alkotó albánok teljes, korlátlan önállóságot szeretnének ugyan, ám többségük elfogadja ezt a megoldást, míg szerb részről mereven elutasítják.

Címkék: külföld