Hazaérkeztek a brit katonák Iránból

Csaknem kétheti fogság után, csütörtökön hazaérkezett Nagy-Britanniába az a tizenöt brit tengerészgyalogos és haditengerész, akiket az iráni forradalmi gárda haditengerészete ejtett foglyul a Perzsa-öbölben március végén.

A brit kormányfő ez alkalomból adott, az aznap Bászrában elesett négy brit katona emlékének is adózó londoni nyilatkozatában az „iraki terrorizmust támogató iráni kormányzati elemekről” beszélt.

A katonák, akiknek szabadon engedését általános meglepetésre Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök jelentette be előző napi sajtóértekezletén, a British Airways menetrendszerű teheráni járatán érkeztek délután a londoni Heathrow repülőtérre. Itt a királyi haditengerészet két Sea King helikopterébe szálltak át, amelyek egységük délnyugat-angliai támaszpontjára szállították őket; itt vártak rájuk családtagjaik is.


Tony Blair brit miniszterelnök a katonák hazaérkezésével egy időben, a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt adott sajtónyilatkozatában először a Bászra környékén, pokolgépes merényletben aznap meghalt négy brit katonáról szólt. Kijelentette: jóllehet egyelőre túl korai annak megítélése, hogy e merényletet olyanok követték-e el, akiket az iráni rezsimből támogat valaki, az összképből azonban az derül ki, hogy “az iráni rezsimen belül legalábbis egyes elemek” támogatják, pénzelik és fegyverrel látják el az iraki terrorizmust.



Az elengedett brit katonák a londoni Heathrow repülõtéren (fotó: MTI/EPA)


A kormányfő szerint a brit katonák elfogása után London “két nyomtávon haladó” stratégiát követett: egyrészt nyílt volt a kétoldalú párbeszédre Iránnal, másrészt nemzetközi támogatást és nyomásgyakorlást mozgósított az ENSZ-ben és az EU-ban, valamint az Egyesült Államok és más szövetségesek körében.


Blair szerint “igencsak naiv”, aki azt gondolja, hogy a brit katonákat szabadon engedték volna e két stratégiai elem jelenléte nélkül is. Hozzátette: a katonák szabadulása érdekében London nem kötött semmilyen alkut vagy “mellékmegállapodást” Iránnal


Teherán beismerést és bocsánatkérést várt Londontól a tengerészek szabadon bocsátása fejében, végül azonban elállt ettől a követeléstől. Döntését végül Mohamed prófáta születésnapja és húsvét ünnepe alkalmából hozta meg, a „brit népnek szánt ajándékként”.

Irán azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az – ellenőrzési tevékenység közben – iráni vizekre hatolt be. A brit hadvezetés és a kormány következetesen kitartott azon álláspontja mellett, hogy a járőregység végig iraki tengeri területen volt.

Címkék: külföld