Két nap haladékot kapott Irán

Szerdán járt le a BT által Teheránnak 60 nappal ezelőtt szabott határidő az urándúsítás leállítására. A testület gazdasági szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán nem szünteti be ez irányú tevékenységét.

A newsmax amerikai hírportál közlése szerint egyelőre nem ismert milyen megfontolásból, de a Biztonsági Tanács New Yorkban úgy döntött: még két napot adnak Teheránnak arra, hogy teljesítse a világszervezet követelésének végrehajtását. A hírportál birtokába jutott olyan – közelebbről meg nem nevezett – BT-dokumentumoknak, amelyek szerint a BT legkorábban pénteken fog foglalkozni az iráni atomdossziéval.

ENSZ-diplomaták véleménye szerint Irán makacs magatartása a “jövő hét előtt” már nem kerül napirendre New Yorkban, tehát addig a szankciók tervezett első lépcsőjével sem kell szembenéznie Teheránnak.

A newsmax úgy értesült, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az ENSZ atomfelügyeleti szervezete még nem küldte el jelentését a BT-nek arról, hogy Irán végrehajtja-e vagy sem a követelést, és feltehetően némi haladékot javasol a szankciók meghozatalát illetően.


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár állítólag találkozik Berlinben Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy több, “aggodalomra okot adó” kérdésről tanácskozzon velük.

Címkék: külföld